چگونه قارچ گانودرما را پرورش دهیم؟
پرورش کاشت گانودرما امروزه یکی از رایج ترین روش های درآمدزایی است و از آنجایی که کشور ما شرایط خوبی برای پرورش این قارچ دارد، می توانید با دانستن نکات مورد نیاز برای پرورش این قارچ، حتی در خانه نیز کسب درآمد کنید. کشت گانودرما مشابه سایر قارچ های پرمصرف مانند قارچ دکمه ای، قارچ صدفی، قارچ شیتاکه است که امروزه به دلیل خواص دارویی و درمانی آن که به قارچ گانودرما معروف است. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا در مورد نحوه پرورش قارچ گانودرما و مزرعه قارچ گانودرما، اطلاعات لازم و نکات مفیدی را ارائه دهیم.
مراحل و نحوه پرورش قارچ گانودرما
گانودرما یک قارچ ۱ ساله است که به عنوان قارچ قرمز رنگ شناخته می شود. باید گفت این قارچ یکی از کامل ترین غذاهای دنیاست که خواص درمانی زیادی دارد و امروزه شگفت انگیز ترین دارو برای درمان بیماری های مختلف است. مراحل کاشت و پرورش قارچ گانودرما به شرح زیر است؛
- بهترین زمان برای رشد گانودرما در تابستان است و بهتر است در محیط های کوچک این کار را انجام دهید.
- برای پرورش قارچ گانودرما باید از کیسه های پلی پروپیلن سالم استفاده کرد.
- سپس باید محیطی را که قرار است قارچ ها در آن رشد کنند آماده کنیم. این فضا را مزرعه قارچ گانودرما می نامند.
- برای تهیه محیط از 10% سبوس برنج، 3% آهک و مقداری خاک اره یا کاه استفاده می کنیم (نی که برای پرورش گانودرما استفاده می کنید باید فاقد هرگونه ترکیبات سمی باشد)
- بهترین مدل کشت برای بهترین عملکرد رشد قارچ، استفاده از میسلیوم اولیه بارور شده است.
- برای رشد بهتر قارچ ها بهتر است کمی فسفات کلسیم و کربنات کلسیم به خاک اره اضافه کنید. سپس تمام مواد بالا را با هم مخلوط کرده و داخل کیسه بریزید و روی کیسه را با نخ محکم ببندید.
- سپس کیسه های حاوی محیط را با فشار کم و در دمای 100 تا 90 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت استریل کنید.
- پس از استریل کردن کیسه ها باید آنها را در محیط املای تمیز و بهداشتی قرار دهید تا حرارت خود را به طور کامل از دست بدهند.
- بعد از سرد شدن کیسه ها باید دانه های گانودرما را روی کیسه ها بریزید. این کار باید در یک محیط کاملا تاریک انجام شود.
- دمای اتاقی که کیسه ها را در آن قرار می دهید باید 28 تا 35 درجه باشد.
- محیطی که کیسه ها در آن قرار دارند باید دارای سطوح بالای دی اکسید کربن باشد.
- بعد از چند روز شاهد رشد هزاران قارچ خواهید بود. در مرحله آخر سر کیسه هایی را که قبلا با نخ بسته اید برش بزنید، معمولا زمانی باید این کار را انجام دهید که نصف کیسه پر از ریشه قارچ است.
- سپس کیسه ها را به مکان دیگری منتقل کنید تا به رشد خود ادامه دهید. رطوبت در طول رشد باید 95 تا 85 درصد باشد.
- آبیاری در روز باید دو بار صورت گیرد.
- معمولا 2 هفته طول می کشد تا قارچ گانودرما ظاهر شود.
- وقتی درپوش قارچ زرد شد، باید رطوبت و دما را کاهش دهید.
روش برداشت قارچ گانودرما
برداشت اول: 2 ماه بعد از رشد قارچ ها یعنی وقتی قرمز شد و کناره ها سفید شد نوبت به برداشت قارچ می رسد. معمولا پس از برداشت قارچ، پس از چند روز دوباره شاهد رشد قارچ ها خواهیم بود.
برداشت دوم: زمانی که در مرحله اول همه قارچ ها را برداشت کردید، رطوبت و دما باید به همان حالت اولیه برگردد تا دوباره قارچ ها برداشت شوند.
طریقه مصرف قارچ گانودرما
این قارچ به صورت خام استفاده نمی شود و بیشتر عصاره آن در تهیه شکلات، قهوه، کپسول های دارویی و همچنین در تهیه محصولات آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد. باید گفت بیشترین استفاده از این قارچ کشور چین است.
پرورش قارچ گانودرما در ایران
از آنجایی که گانودرما به طور طبیعی در ایران رشد می کند، به این معنی است که کشت و پرورش گانودرما با شرایط آب و هوایی ایران سازگار است. به همین دلیل با توجه به ارزش بالای این قارچ می توان آن را پرورش داد. گانودرما مارکت این قارچ را کاملا در شرایط استریل کشت می دهد و ان را برای مصراف مختلف اماده می کند.
علت آفات در مزرعه قارچ گانودرما
همانطور که قارچ رشد می کند، قارچ ممکن است کپک هایی مانند تریکودرما و نوروسپورا ایجاد کند که در واقع محیط کشت قارچ را آلوده می کند. علل این مشکل عبارتند از:
- نفوذ آلاینده ها به داخل کیسه ها به دلیل عدم وجود کیسه های استریل
- کاشت غیر استاندارد
نکته قابل توجه
برای استریل کردن کیسه ها از اتوکلاو استفاده کنید و کیسه ها را با محیط کشت در دمای 22 اتمسفر و فشار کم و 95 تا 100 درجه به مدت دو ساعت قرار دهید.
سخن پایانی
گانودرما یک محصول غذایی بسیار محبوب است که می توان از آن برای یادگیری نحوه رشد و پرورش آن استفاده کرد. قارچ گانودرما یکی از مفیدترین و بهترین قارچ های دنیاست که از قدیم الایام به دلیل خواص بی نظیرش مورد توجه بوده است. در گذشته این قارچ به صورت طبیعی پرورش می یافت. اما با گذشت زمان، همانطور که این قارچ بیشتر شناخته شد، تقاضا در بازار برای گانودرما افزایش یافت و قارچ های وحشی دیگر جواب ندادند.