با کیفیت، هزینه و زمان موردنظر شود. ازآنجاییکه شهرداری بهعنوان نهادی عمومی، مدیریت شهر را بر عهده دارد ضرورت ارزیابی و مدیریت عملکرد آن کاملاً مشهود است (الوانی, زاهدی, و فقیهی, 1383).
این تحقیق بر اساس نظریهی سامانهای باز طرحریزی شده است. شهرداری بهعنوان یک سازمان انسانی، نظامی باز دارد که علاوه بر تعامل با محیط درونی خود با محیط برونسازمانی نیز در تعامل است و عوامل مختلف داخلی و خارجی بر عملکرد آن تأثیرگذار است؛ لذا بر مبنای نظریه سامانهای باز این تحقیق بر آن است تا ضمن شناخت عوامل داخلی و خارجی اثرگذار بر عملکرد شهرداریها، شناسایی عواملی که نقش بیشتری بر عملکرد شهرداری دارند، الگویی مناسب برای ارزیابی عملکرد شهرداریهای همدان بر اساس مدل EFQM ارائه دهد.
ارزیابی عملکرد سازمانها و تأثیر دادن نتایج حاصل از آن در چگونگی انجام کارها در جهت بهبود عملکرد از ضروریات مدیریت کارآمد است و شهرداریها نیز از این قاعده مستثنا نیستند. بهویژه آنکه شهروندان مهمترین خدمات گیرندگان و مخاطبین اصلی این نهاد عمومی هستند، استفاده از سیستم ارزیابی عملکرد مناسب میتواند در بالا بردن رضایت شهروندان از شهرداری و نهایتاً ارتقاء سطح کیفیت زندگی آنان نقش بسزایی را ایفا کند. مطالعات انجامشده نشان میدهد که اغلب شهرداریهای کشورهای پیشرفته از یکی از مدلهای ارزیابی عملکرد در جهت سنجش عملکرد شهرداریهای خود استفاده میکنند (میرسپاسی, 1381).
بررسیهای انجامشده نشان میدهد که روش خودارزیابی ابزاری مناسب برای ایجاد ارتباط در سراسر سازمان و جاریسازی راهبردها در تمامی سطوح سازمانی مانند شهرداریها است. ازآنجاکه فلسفه وجودی سازمانها، بهرهوری و سودآوری است، این امر منجر به رضایتمندی شهروندان و ذینفعان آن سازمان نیز میگردد. لذا در مدل تعالی ابعاد یادگیری و رشد، فرآیندهای داخلی، مشتری و مالی لحاظ گردیده است. ازآنجاکه فلسفه وجودی شهرداریها حفظ انسجام و یکپارچگی و بالا بردن کارایی در جامعه و نظام شهری است، لذا بایستی مفاهیمی در این مدل بکار گرفته شوند که قادر باشند به این مهم دستیافته و آن را سنجش نمایند (رهنمایرودپشتی و محمودزاده, ۱۳۸۷).
ازآنجاکه نگاه خودارزیابی، راهبردی و آیندهنگر است؛ از متدولوژی مدل تعالی سازمانی نیز بهعنوان مکمل بهره گرفتهشده است؛ لذا مدل به دو بخش «توانمندساز» و «نتایج» تقسیم و نظام امتیازدهی در آن لحاظ گردیده است و در تعیین ابعاد و مؤلفههای مدل نیز به الزامات و مقتضیات نظام شهری و شهرداریها توجه خاص مبذول شده است.
بنا بر آنچه بیان شد پژوهش حاضر از چند بعد به شرح زیر دارای اهمیت است و توجه به این ابعاد ضرورت انجام آن را بیشتر آشکار میسازد:
1- انجام این پژوهش در ایران یکی از مهمترین مسائل روز را برای مدیران و برنامهریزان دولتی بیشازپیش روشن و محسوس می کند و دیدگاه مدیران و برنامهریزان را بیش از گذشته ملزم به توجه به تغییرات محیطی و بهتبع آن تغییر نیازهای مراجعین و ذینفعان معطوف میدارد و مشخص می کند که برای ارتقای کارآمدی سازمانها و تحقق یک حکمرانی خوب باید طرحی نو دراندازند و روشهای نوین مدیریت را جایگزین روشهای سنتی که در شرایط کنونی کارایی خود را از دست دادهاند، نمایند.
2- سند چشمانداز کشور در افق بیستساله، قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، اسناد ملی توسعه استانها در برنامه چهارم و سیاستهای کلی نظام بهویژه سیاستهای مربوط به اصل 44 قانون اساسی، با توجه به رویکردهای نوین مدیریت تدوین شدهاند و تقویت اقتدار ملی، کارآمدی سازمانها، تمرکززدایی و اعطای اختیارات بیشتر به سازمانهای استانی، از احکام مهم و اساسی این اسناد هستند؛ بنابراین توانمندسازی سازمانهای دولتی در استانها بهمنظور اجرای هرچه بهتر سیاستها و برنامههای مصوب امری ضروری و اجتنابناپذیر است (“معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی,”). این امر ممکن نمیشود مگر آنکه در گام اول وضعیت موجود سازمانهای دولتی موردمطالعه قرار گیرد و در گام دوم بر مبنای نتایج مطالعات انجامشده، نسبت به ایجاد تحول اداری و انجام اصلاحات لازم در راستای توانمندسازی، افزایش کارآمدی و حرکت بهسوی برتری سازمانها اقدام شود.
3- اگر بپذیریم که عملکرد سازمانهای دولتی در استانها، آیینه تمام نمای میزان موفقیت طرحها و برنامههای کلان بوده و پیامد مدیریت دستگاهها و سازمانهای ملی در عملکرد سازمانهای استانی نمود پیدا میکند، اجرای این پژوهش کمک می کند تا بسیاری از مسائل و مشکلات مدیریتی موجود در مسیر موفقیت و پیشرفت طرحها و برنامهها که از دیدگاه مدیران ملی مغفول ماندهاند، شناسایی و چارهاندیشی شوند.
4- انجام این پژوهش کمک میکند تا مدلهای سرآمدی و تعالی سازمانی که
حاصل مطالعات، تحقیقات و تجربیات عملی پژوهشگران، دانشمندان و صاحبنظران مدیریت و اقتصاد میباشند و نقش اساسی در ارتقاء مدیریت کیفیت فراگیر، کارآمدی و موفقیت سازمانهای خصوصی داشتهاند، به سازمانهای دولتی نیز تعمیم داده شوند تا بخش دولتی، بهتر بتواند نیازهای جدید بخش خصوصی و جامعه را تأمین نماید.
بنابراین، انتظار میرود پژوهش حاضر با بررسی وضعیت موجود سازمانهای دولتی و غیردولتی در استان همدان ضمن شناخت
مشکلات ملی و استانی و ارائه راهکارهای لازم، زمینه توانمندسازی سازمانها را فراهم سازد.
اهداف پژوهش
هدف اصلی پژوهش: بررسی میزان اثربخشی سازمانی با بهره گرفتن از شاخصهای مدل EFQM در شهرداری همدان
اهداف فرعی:
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در مؤلفه رهبری
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در مؤلفه خطمشی و استراتژی
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در مؤلفه منابع انسانی
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در مؤلفه شراکت و منابع
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در مؤلفه فرآیندها
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در مؤلفه نتایج مشتریان
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در نتایج منابع انسانی
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در نتایج جامعه
اندازهگیری میزان اثربخشی سازمانی در نتایج کلیدی عملکرد
فرضیههای پژوهش
فرضیه اصلی
شاخصهای مدل EFQM در شهرداری همدان اثربخش است.
فرضیات فرعی
شاخص رهبریِ مدل EFQM در شهرداری همدان اثربخش است.
شاخصهای کارکنان، استراتژی و شرکا و منابعِ مدل EFQM در شهرداری همدان اثربخش است.
فرایندهای مدل EFQM در شهرداری همدان اثربخش است.
نتایج کارکنان، مشتریان و جامعهی مدل EFQM در شهرداری همدان اثربخش است.
نتایج کلیدی عملکرد مدل EFQM در شهرداری همدان اثربخش است.
نام بهرهوران
بهرهوران این تحقیق شهرداری همدان، کارکنان آن، سایر شهرداریها و سازمانهای دولتی و خصوصی هستند.
قلمرو تحقیق
قلمرو موضوعی تحقیق
این تحقیق به موضوع بررسی میزان اثربخشی سازمانی بر اساس شاخصهای EFQM در شهرداری همدان میپردازد.
قلمرو مکانی تحقیق
مکان موردمطالعه و بررسی شهرداری همدان است.
قلمرو زمانی تحقیق

برای دانلود متن کامل پایان نامه ، مقاله ، تحقیق ، پروژه ، پروپوزال ،سمینار مقطع کارشناسی ، ارشد و دکتری در موضوعات مختلف با فرمت ورد می توانید به سایت 77u.ir مراجعه نمایید
رشته مدیریت همه موضوعات و گرایش ها : صنعتی ، دولتی ، MBA ، مالی ، بازاریابی (تبلیغات – برند – مصرف کننده -مشتری ،نظام کیفیت فراگیر ، بازرگانی بین الملل ، صادرات و واردات ، اجرایی ، کارآفرینی ، بیمه ، تحول ، فناوری اطلاعات ، مدیریت دانش ،استراتژیک ، سیستم های اطلاعاتی ، مدیریت منابع انسانی و افزایش بهره وری کارکنان سازمان
در این سایت مجموعه بسیار بزرگی از مقالات و پایان نامه ها با منابع و ماخذ کامل درج شده که قسمتی از آنها به صورت رایگان و بقیه برای فروش و دانلود درج شده اند
این تحقیق در طی پاییز و زمستان سال 1393 صورت گرفته است.
تعریف موضوع (مفهومی و عملیاتی)
مفاهیم بنیادین سرآمدی
مفاهیمی هستند که این مدلها بر آنها بنا شده است و درواقع پایه و اساس مدلاند. این مفاهیم، برگرفته از اعتقادات و باورهای محوری شرکتها و سازمانهای سرآمد هستند و سازمانهایی که در عمل و با باور این مفاهیم، شرکتهایی ساختهاند که در تاریخ کسبوکار ماندگار شدهاند.
مدل تعالی سازمانی EFQM
سازمانهایی که در جهت افزایش کیفیت و اجرای برنامههای مدیریت کیفیت تلاش نمایند، یقیناً از سایر سازمانها پیشی خواهند گرفت. این سازمانها در این راستا با الگوبرداری از شرکتهای موفق در دنیا توانستهاند چارچوب مناسبی را برای مدیریت سازمانها، بخصوص سازمانهای تجاری در محیط رقابتی ارائه نمایند ازجمله این مدلها، مدل ارائهشده از سوی بنیاد مدیریت کیفیت اروپا است که شرکتهای بسیاری در جهان بخصوص در اروپا از آن بهعنوان یک الگوی مناسب برای راهبری کسبوکار خود استفاده مینمایند.
خودارزیابی
روشهای مختلفی برای ارزیابی عملکرد سازمانها وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. یکی از روشهای ارزیابی سازمانی، خودارزیابی است که در مدل EFQM یا تعالی سازمانی به آن توجه ویژهای شده است که سازمانها جهت رصد چالشها و موانع و یافتن نقاط قوت و ضعف سازمان خود انجام میدهد.
معیارهای EFQM
مدلی که جایزه ملی بهرهوری و تعالی سازمانی بر آن استوار است شده، دارای 9 معیار است. 5 معیار آن، توانمندسازها و 4 معیار دیگر نتایج هستند.
توانمندسازها
معیارهای توانمندساز، آنچه را یک سازمان انجام میدهد، پوشش میدهند پنج معیار اول این مدل بوده و عواملی هستند که سازمان را برای رسیدن به نتایج عالی، توانمند مینمایند.
نتایج
معیارهای نتایج، آنچه را که یک سازمان به دست میآورد است که سازمان سرآمد در حوزههای مختلف به آنها دست پیدا میکند و بیانکننده دستاوردهای حاصل از اجرای مناسب توانمندسازها هستند.
اثربخشی
مفهوم اثربخشی در مدیریت با تغییر میزانِ موفقیتِ نتایج حاصل از کار، باید مهمترین هدف مدیر باشد. میتوان گفت که اثربخشی چیزی است که از راه اعمال صحیح به دست میآید (تیبادو و فویلا،1996).
مدل تحلیلی
سازمانهایی که حقیقتاً سرآمد هستند میکوشند با دستاوردهایشان و نشان دادن چگونگی دستیابی به آنها و اینکه در آینده چه دستاوردهایی خواهند داشت رضایت ذینفعان خود را جلب کنند. انجام این کار حتی در مساعدترین شرایط، کار دشواری است. ازاینرو در شرایطی که رقابت جهانی افزایش مییابد، نوآوریهای فنّاوری بهسرعت اتفاق میافتند، فرآیندها تغییر میکنند و تغییرات مداوم در اقتصاد، شرایط اجتماعی و محیطی پیرامون مشتری رخ میدهد، استمرار این کار دشوارتر نیز خواهد شد. با شناخت این چالشها بود که بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت EFQM ایجاد شد تا رهیافتی به مدیریت را بین سازمانهای اروپایی ترویج کند که در ابعاد جهانی قابلطرح و راهنمای آنها بهسوی سرآمدی پایدار باشد.
بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، یک سازمان غیرانتفاعی است که در سال 1988 میلادی توسط 14 شرکت معتبر اروپایی و با حمایت اتحادیه اروپا تأسیس گردید و در حال حاضر بیش از 800 شرکت اروپایی در این سازمان عضویت دارند. مأموریت این سازمان ایجاد یک نیروی راهبر در جهت سرآمدی عملکرد و چشمانداز آن درخشش سازمانهای اروپایی در جهان است (پریس اورتیز و آلوارز گارسیا).
بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، نقش اساسی در جهت ترغیب و کمک به شرکتهای اروپایی برای توسعه مدیریت کیفیت در اروپا داشته است. شرکتهای اروپایی پذیرفتهاند که مدیریت کیفیت فراگیر راهی برای مدیریت کردن فعالیتها در جهت دستیابی به کارایی، مؤثر بودن و مزیتهای رقابتی است که تضمینکننده موفقیت در درازمدت بوده است و این میسر نمیگردد مگر با تأمین نیازهای مشتریان، کارکنان و دیگر ذینفعان سازمان و این عقیده روزبهروز در بین شرکتهای اروپایی بیشتر رواج مییابد. مدل سرآمدی EFQM، بهعنوان چارچوبی اولیه برای ارزیابی و بهبود سازمانها معرفی شده است، مدلی که نشاندهنده مزیتهای پایداری است که یک سازمان سرآمد باید به آنها دست یابد.
کار طراحی این مدل بهصورت جدی از سال 1989 میلادی آغاز شد و مدل سرآمدی EFQM در سال 1991 معرفی گردید. این مدل بهسرعت موردتوجه شرکتهای اروپایی قرار گرفت و مشخص گردید که سازمانهای بخش عمومی و صنایع کوچک هم علاقه دارند از آن استفاده کنند. در سال 1995 ویرایش مربوط بخش عمومی و در سال 1996 مدل مربوط به سازمانهای کوچک توسعه داده شد. اگرچه این مدل همواره موردتوجه و بازبینی بنیاد اروپایی کیفیت قرار داشته است اما مهمترین بازبینی که منجر به تغییراتی در مدل گردید در سال 1999 اتفاق افتاد. مهمترین تغییرات عبارت بودند از توجه بیشتر و رویکردهایی که میتوانست نتایج مربوط به مشتریان را به دنبال داشته باشد و نیز توجه بیشتر به بحث شراکت و مدیریت دانش. در سال 2001 مدل سازمانهای کوچک و متوسط با مدل سرآمدی EFQM هماهنگی بیشتری پیدا کرد و تحت نام مدل سرآمدی EFQM ویرایش سازمانهای کوچک و متوسط معرفی گردید. در سال 2003 ویرایش جدیدی از مدل EFQM ارائه شده است که نسبت به ویرایش سال 1999 دارای تغییرات فراوانی در زیر معیارها و نکات راهنما است.
ساختار پایاننامه
در این فصل به تعریف مسئله و کلیات رساله حاضر پرداخته شد. در فصل دو مبانی نظری پژوهش شامل تعریف کامل مدل و مزایای آن بررسی خواهد شد. فصل سوم به روششناسی پژوهش اختصاص دارد که در آن رهیافتهای مدل کاملاً معرفی و روش مورداستفاده در این تحقیق ارائه خواهد شد. نتای
ج حاصل از جمعآوری دادهها و تجزیهوتحلیل آنها در فصل چهارم قرار دارد و نتیجهگیری و پیشنهاد نیز در فصل پنجم ارائه شده است.
فصل دوم
مبانی نظری پژ
وهش
مقدمه
تعالی در لغت به معنی بلندشدن و برترشدن است و تعالی سازمانی به معنای تعهد سازمانی به رشد و توسعه پایدار و دائمی شرکت در جهت کسب رضایت مشتری و افزایش مستمر سودآوری شرکت در یک محیط ملی فراگیر و حمایتکننده معرفی میگردد. تعالی سازمانی تابع شرایط خاص فرهنگ، محیط داخلی و خارجی کسبوکار، ویژگی نیروی انسانی سازمان، نقاط قوت و ضعف و فرصتها و تهدیدهایی است که سازمان را در برگرفته است. در یککلام، مسیر برتری و تعالی سازمانی، شناسایی، تشخیص، توسعه و گسترش موفقیت در یک سازمان است. در این میان انجام دو کار ذیل ضروری است:
1- تعالی فرآیندها.
2- تلاش برای ایجاد فرهنگ تحلیلی و علمی کیفیت در سازمان.
هر سازمانی با توجه به شرایط خود نیازمند طرحریزی مسیر سرآمد خاص خود است. تا از این طریق ضمن ارتقاء پتانسیلهای خود جهت بهرهگیری کامل از مدلهای سرآمدی اهداف سازمانی خود را که همانا حفظ و استمرار بقاء است محقق نماید. در این فصل میخواهیم به این موضوع بپردازیم که چرا از بین مدلهای مختلف ارزیابی عملکرد، از مدل تعالی سازمانی و چرا در میان آنها از مدل EFQM استفاده شده است.
در این فصل قصد داریم مدلهای مختلف ارزیابی عملکرد را بررسی کنیم و در میان آنها به توضیح کامل مدل EFQM بپردازیم بهطوریکه معیارها و زیرمعیارهای مدل را بررسی کرده و رهیافتهای ارائهشده در مدل را جهت خودارزیابی مطالعه نماییم. اثربخشی سازمانی نیز در این فصل تعریف میشود و پیشینهای از شهرداری همدان و مدل پژوهش ارائه خواهد شد.
مدلهای ارزیابی عملکرد
کلیهی مدلهای ارزیابی عملکرد را میتوان به سه بخش زیر تقسیم کرد (رابینز, 1381):
1. مدلهای مبتنی بر زمان و هزینه: این مدل تأکید ب
0 دیدگاه