پالایشگاه غلات یکی از جدید ترین کسب و کارهاییه که تازگیا در ایران به وسیله فعالان کارآفرینی بخش صنایع غذایی تاسیس و راه اندازی شده و به نظر می رسه در عصر اقتصاد مقاومتی و پشتیبانی از کالای ایرونی و ارزش آفرینی، اقدام فوق العاده مهمی واسه ارز بیاری و کمک به تولید داخل باشه.
اولین پالایشگاه غلات ایران و بزرگ ترین پالایشگاه در خاورمیانه ، ابر پروژه ایه که در زمینی به مساحت ۱۰۰ هکتار ساخته شده و در سال ۹۵ به وسیله حسن روحانی فاز اول اون گشایش شد.
در اونجا سیلوهایی به ظرفیت ۱۲۰۰ تنه و در کل این کارخانه می تونه یه میلیون تن غلات رو داشته باشه. انبارهای که واسه انبار ذرت و مواد اولیه صنایع مجموعه زر از جمله زر ماکارون و پالایشگاه غلات استفاده می شه.
همسایه شمالی ایران یعنی روسیه، یکی از مراکز کلی صادرات غلاته که مواد اولیه از اونجا با قطار به پالایشگاه غلات واسه فرآوری انتقال پیدا میکنه. در واقع راه ابریشم غلات به وجود میاد.
وقتی صحبت از پالایشگاه می شه به یاد نفت می افتیم. در سرزمین ایران که از ثروت نفت و گاز برخورداره، همیشه وقتی نام پالایشگاه شنیده می شه نا خودآگاه ذهنا به طرف این ذخایر بزرگ میره. اما حالا پالایشگاه جدیدی گشایش شده که مواد اولیه لازم اون نفت و گاز، که غلات به خاص ذرته و این محصول کشاورزی رو به فرآورده های مختلفی با ارزش افزوده بسیار بالا و چندین و چند برابری تبدیل می کنه و خروجی پایانی اش هم فروکتوزه.
یه جور از قند مایع که واسه اولین بار در ایران تولید می شه و در صنایع جور واجور کاربرد داره.
ارزش افزوده بالای این محصول و نشون دادن این مایع سفید رنگ تو یه شیشه، همه کاره. سلامت قند مایع بسیار بهتر از شکره. این مجموعه توانایی تولید روزانه ۴۰۰ تن قند مایع رو داره و محصول اون ۴۰ درصد ارزون تر از نمونه مشابه خارجیه.
تولید محصول در این پالایشگاه با قرار گرفتن دانه های ذرت روی تسمه نقالها شروع و بعد از طی مراحل جور واجور و تولیدچند اجناس میانی از جمله گلوتن، گلوکز و نشاسته به فروکتوز ختم می شه.
ذرتا از سولهای ۱۲۰۰ تنی که در بالا گفتیم به سولهای موقت ۵۰۰ تنی منتقل و بعد اونو با تسمه نقالها وارد کارخانه می کنن. بعد از ان نوبت به بوجاری یا تمییز کردن ذرتا می رسه. با اتمام کار، ذرت به مدت ۴۸ ساعت خیسانده می شه تا CSL تولید شه که در واقع آبیه که مقادیر خیلی از پروتئین و آمینو اسید رو در خود حل کرده.
پس از این مرحله، نوبت به آسیاب کردن ذرتا در مراحل جور واجور می رسه و کار تا جایی پیش میره که اول جوونه جداسازی می شه و بعد فیبر و در مرحله بعدی هم نوبت جداسازی گلوتنه . بعد از این نراحل در آخر مرحله شستشوی نشاسته انجام و دوغاب نشاسته بدست میاد که اونو به واحد تولید قند ارسال می کنن تا محصول پایانی تولید شه.
اتاق فرمون، مجموعه نظارت بر کارکرد و بخشا و مراحل جور واجور کار رو رو دوش داره.
سالنی تقریبا بزرگ و شیشه ای که دور تا دور اونو مانیتورهایی پوشونده ان و پشت هر سیستم یه مهندس بر کارکرد دستگاه ها نظارت می کنه.
به چه دلیل پالایشگاه غلات واسه ایران خوبه؟
فرآوری و غلات و بهره بردن از ارزش افزوده کردی که این صنعت میتونه واسه ایران داشته باشه، حیرت آوره. پالایشگاه غلات از جمله صنایعیه که ایران مزیت ساخته شدنش رو به طور کامل داراه. قرار گرفتن در کنار کشورهایی که تولید کنندگان قوی غلات حساب می شن و دسترسی به روشای حمل و نقل جور واجور در مقابل ویژگی محدود در خشکی بودن این کشورها، از جمله امتیازاتیه که تولید و اقتصاد ایران می تونه بیشترین استفاده رو از اون داشته باشه.
۶ محصول اصلی پالایشگاه غلات
جوونه ذرت
ذرت شامل ۴ تا ۵ درصد روغن است که تقریبا ۹۰ درصد اونو قسمت جوونه ذرت قرار داره.
جوونه ذرت، حدود ۱۲ درصد دانه ذرت رو تشکیل میده. از جوونه ذرت واسه استحصال روغن ذرت به اندازه ۴۹ درصد جوونه خشک استفاده می شه.
این ماده مغذی غنی از موادمعدنی و پروتئینا و دارای اسید آمینه س. کنجاله جوونه ذرت هم ماده مناسبی واسه جفت و جور آرد جوونه ذرته.
آرد جوونه ذرت به عنوان مکمل غذایی دارای کاربردی های بسیاری بوده چون شامل مقادیر بالای پروتئین و عناصر معدنی مفیدی مثل فسفر و پتاسیم و منیزیم و سدیم و کلسیم است. می تونه جانشین مناسبی واسه سویا در فراورده های جور واجور غذایی باشه.
نشاسته ذرت
نشاسته به دست اومده از آسیاب مرطوب ذرت نشاسته خام اسمشه که کاربرده های صنعتی زیادی داره.
ترکیب پیچیده ای از کربوهیدراتای نا محلول در آب که از اون واسه تولید عوامل روان ساز، جوهرای چاپی، چسبای قالب سازی، لاستیک سازی، کارتن سازی و صنایع نساجی استفاده می کنن.
شربت گلوکز
مایع شفاف، بی رنگ و شیرینیه که از هیدرولیز آنزیمی نشاسته ذرت به دست میاد و در صنایع جور واجور کاربرد داره. شربت گلوکز محلول قندی غلیظ و تصفیه شده ایه که یکی از بهترین جایگزینای شکره و اندازه شیرینی اون به صورت عددی برابر هفت دهم شکره.
گلوتن
درزمان روند مرطوب و تفکیک اجزای دانه ذرت، پروتئن اون جداسازی و خشک می شه.
گلوتن خشک شده شامل ۶۰ درصد پروتئین و شامل رنگ دانه های طبیعی ذرته. گلوتن به عنوان بخش اساسی از خوراک گاوهای شیری مورد استفاده قرار میگیره.
سبوس ذرت
لایه خارجی دانه ذرته . این محصول شامل ۲۰ درصد نشاسته، ۴ درصد روغن و ۱۰ تا ۱۲ درصد پروتئینه که نه فقط واسه خوراک دام، بلکه پس از آسیاب شدن جهت افزایش فیبر در بعضی اجناس غذایی از جمله غلات صبحونه و اسنکا استفاده می شه.
شربت فروکتوز
شربت ذرت با فروکتوز بالا مایعی بی رنگ، شفاف و دارای مزه شیرین، بدون هیچ گونه طعم مزاحم و خصوصیات کاربردی بسیار مشابه شکره. این شیرین کننده در همه اجناس غذایی که نیاز به شیرین شدن دارن می تونه جانشین شکر شه.
این در حالیه که از شکر ارزانتره. شربت فروکتوز محصولی به طور کامل طبیعی و استحصال شده از نشاسته ذرته.
کار و کاسبی علم بنیان رو در قرن بیست و یکم باید جدی گرفت. درامد زایی و ارز بیاری اونقدر هم که فکرش رو بکنین در سرزمین پر پتانسیل و چهار فصل ایران آسونه.